koszonto

Dabas Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata PDF Nyomtat Email

Az önkormányzat címe, elérhetősége:

Cím: 2370 Dabas, Szent István tér 1/B.
Telefon: 06/29/561-200, 06/29/561-201
Kapcsolattartó: Unyi Erzsébet

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat tagjai:

Elnök: Rafael Gyula
Elnök helyettes: Hochmajer Györgyné

Az önkormányzat főbb feladatai:

  • kisebbségi érdekvédelem,
  • kapcsolatteremtés és tapasztalatcsere más települési kisebbségi önkormányzattokkal,
  • kapcsolattartás a helyi önkormányzattal
  • kulturális élet fejlesztése, rendezvények szervezése, támogatása,

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NNEMZ-TAB-17-0072
Dabasi roma gyerekek hagyományőrző és nyelvi táborozása Dömsödön 2017.
A projekt tájékoztató anyaga: letölthető és megtekinthető ide kattintvaDabas Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2016. december 02.-án megjelentetett NEMZ-TAB-17 kódszámú, „Nyelvi környezetben megvalósuló nemzetiségi-, népismereti, művészeti, hagyományőrző és olvasó táborok megvalósításának 2017. évi költségvetési támogatása” elnevezésű pályázati felhívására benyújtott NEMZ-TAB-EPER-17-0072 pályázati azonosítószámmal nyilvántartásba vett „Dabasi roma gyerekek hagyományőrző és nyelvi táborozása Dömsödön” című projektjét 850.000.- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

Dabas Város roma lakosainak összetétele, 70%-a rumungló ( magyar anyanyelvű cigány) ezért folyamatos igény merül fel főleg a gyerekek körében, hogy megtanulják a lovári cigány nyelvet. Kialakult kapcsolatunk van Csík Tamás újságíró- főszerkesztővel, aki több esetben tartott a gyerekek és a felnőttek részére is lovári nyelv oktatást. Ezen kívül roma hagyományokról és kultúráról is több ízben tartott már előadásokat. Az idei táborunkban ő volt előadó. A tábor ideje alatt reméljük sikerült a gyermekekben a roma indentitás tudatot megerősíteni, megismergettek a régi roma kultúrával, hagyományokkal. Az is célunk volt, hogy a roma indentitás tudat, úgy kerüljön kialakításra, amely a roma kultúra és hagyományok megismerésén át vezet, hogy egy úttal illeszkedjen a társadalmi elvárás a roma integrációhoz. Igaz, hogy nem teljes összegben nyertük meg a megpályázott támogatási összeget de mi így is örültünk mert el tudtunk vinni 15 halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket Dömsödre és ott megtartani a pályázati kiírásnak megfelelő hagyományőrző és anyanyelvi tábort, és egyúttal tudtuk biztosítani a gyermekek részére az üdülés lehetőségét is. A tábor ideje alatt minden alkalommal a nyelvi program végén alig várták a másnapot, hogy újra hallgathassák az előadást. Az előadások után a gyerekek a hagyományőrző szakkörökön vettek részt. A szakkört kettő hagyományőrző roma asszony tartotta. A nagy népszerűségnek örvendett hagyományos roma tánc oktatást és a szabadidős programok keretében gyöngyfűzést tanulhattak a gyerekek illetve rajzolással festéssel tölthették a gyerekek a szabadidejüket. A gyerekek egy része már ismerte a cigány táncokat mivel Dabas Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak és a vele szorosan együtt működő Alapítványnak van egy cigány tánc csoportja és az ott táncoló gyerekek közül is jöttek a táborba. Így ők nagy segítségére voltak az oktatásban. A két roma asszony önkéntes munka keretén belül vett részt a táborban. A gyerekek a tábor végén megköszönték az Elnök Úrnak és a Roma Önkormányzatnak, hogy elvitte őket táborozni.


A projekt fotó anyagai:
letölthető és megtekinthető ide kattintva

Dabasi roma gyerekek hagyományőrző és nyelvi táborozása Dömsödön 2017.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NEMZ-TAB-16-0184
Dabasi roma gyerekek hagyományőrző nyári táborozása 2016.
A projekt fotó anyagai:
letölthető és megtekinthető ide kattintva

Csatkai Roma Zarándok Út 2016.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NEMZ-KUL-16-0716
Csatkai Roma Zarándok Út 2016.
Beszámoló: letölthető és megtekinthető ide kattintva
A projekt fotó anyagai:
letölthető és megtekinthető ide kattintva

Csatkai Roma Zarándok Út 2016.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Közlemény


Dabas Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata pályázatot nyert Szociális Földprogram pályázati kiíráson "Földműveléssel a jövőnkért" elnevezésű Szoc-Fp-14-A-0035 jellel ellátva. A program keretén belül 14 főt tudunk foglalkoztatni, közfoglalkoztatás keretén belül a munkaügyi központ által támogatott rendszerben .

"Földműveléssel a jövőnkért"

A támogatást fóliában illetve szabadföldi zöldségkultúrák termesztésére kaptuk.  A támogatás sajnos elég későn érkezett meg. A fólia vázak felállítása most történik majd ezt követik a fóliák felhúzása és a magvak elültetése.  A program 2015-04-30-ig tart és addig az időpontig kell a zöldségeket megtermeszteni.


Bízom benne, hogy a betakarításra és az értékesítés előkészítésére újabb támogatást fogunk kapni a személyek további foglalkoztatására. Összesen 640 nm2  fóliás területen szándékozunk a zöldségféléket nevelni.

Rafael Gyula
elnök

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Pest Megyei Romák Regionális Jogvédő és Foglalkoztatási Alapítvány támogatást nyert a TÁMOP 1.4.1-11/2 Közösségi feladatokhoz kapcsolódó munkaerő-piaci programok támogatása pályázati konstrukcióra benyújtott pályázatra.  

A támogatás forrását az Európai Szociális Alap és a Magyar Köztársaság költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.Az Alapítvány a pályázaton 56 199 030 Ft támogatást kapott a Dabasi kistérség – Dabas, Hernád, Inárcs, Kakucs, Örkény, Pusztavacs, Táborfalva, Tatárszentgyörgy, Újhartyán, Újlengyel  -  foglalkoztatási  lehetőségei bővülésének  elősegítése című, TÁMOP 1.4.1-11/2-2012-0027 azonosító számú pályázati programjának megvalósítására.

A pályázati projekt keretében az Alapítvány 23 hátrányos helyzetű kistérségi lakos számára szakmunkás végzettséget biztosító képzési programokat valósít meg. Targoncavezetői szakképesítést szerez tizenhárom férfi, és tisztítás-technológiai szakmunkás lesz 10 nő. A férfiak közül hatan emelőgép kezelői szakmunkás bizonyítványt is szereznek.

A résztvevők kiválasztása önként jelentkezés alapján történt. Feltétel volt a befejezett általános iskolai végzettség.
A targoncavezetői OKJ-s tanfolyam már befejeződött, hatósági vizsgájuk 2013. november 20-án lesz.
November 25-én a jelentkező hat férfinak kezdődik az új képzés, emelőgép kezelőnek tanulhatnak.
A tisztítás- technológiai tanfolyam jelenleg folyik, a vizsgák 2014. február végén lesznek.

A tanulás befejezése után a szakmát szerzett embereknek az Alapítvány féléves foglalkoztatást biztosít. A foglalkoztatás ideje alatt a további foglalkoztatásukat szervezi, segíti őket újabb munkahelyek megtalálásában, hogy a szabad munkaerő-piacon el tudjanak helyezkedni,tartós foglalkoztatásra leljenek.

A projekt idején a résztvevőket pszichológus, esélyegyenlőségi munkatárs segíti. Ők készítik fel őket a munkahelykereséssel, munkavállalással kapcsolatos nehézségek megoldására. Megtanulják és gyakorolják az önéletrajz készítését, az állásinterjúkon való megfelelést, lehetőséget kapnak az interneten keresztüli álláskeresésre is.

Jelenleg a 15 hónapos projekt elején tartunk, a program 2014. szeptemberében fejeződik be.  

Letölthető sajtóközlemény: ide kattintva

Képek a képzésről:
TÁMOP 1.4.1-11/2 TÁMOP 1.4.1-11/2
TÁMOP 1.4.1-11/2 TÁMOP 1.4.1-11/2
TÁMOP 1.4.1-11/2 TÁMOP 1.4.1-11/2


TÁMOP 1.4.1-11/2 TÁMOP 1.4.1-11/2
TÁMOP 1.4.1-11/2 TÁMOP 1.4.1-11/2
TÁMOP 1.4.1-11/2 TÁMOP 1.4.1-11/2
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TÁMOP-5.2.5-08/1-2008-0028
DABASI ROMA TANODA

DABAS VÁROS CIGÁNY KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZATA 2008. szeptemberében  pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) Gyermekek és fiatalok integrációs programjai tárgyú pályázati felhívás b.) ifjúságügyi komponensére (kódszám:TÁMOP-5.2.5-08/1).

A pályázat címe: „Dabasi Roma Tanoda”

A pályázatot 2008. október 09-én befogadták, azonosító száma: TÁMOP-5.2.5-08/1-2008-0028.

A pályázatot 2009.10.28-án a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága támogatásban részesítette.
A támogatási szerződés aláírására 2010. február 04-én került sor.

A projekt időtartama: 20010.02.01-2011.03.31.
Kedvezményezett neve: Dabas Város Cigány Kisebbségi Önkormányzat (2370 Dabas, Szt. István tér 1/b.

A projekt  az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott egyszeri, vissza nem térítendő támogatás
összege: 17.703.750,-Ft.  Támogatás intenzitása: 100%


A pályázat célja: a roma gyerekek és fiatalok integrációjának az elősegítése, elsősorban roma tanodai képzés létrehozása, amely az általános iskola elvégzését teszi könnyebbé, valamint a fiatalok számára a szakiskolai bizonyítvány vagy az érettségi megszerzéséhez tantárgyi segítségnyújtás biztosítása.

További információ:
Rafael Gyula elnök
Telefon: 29/561-210
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.

Meghívó anyaga a nyitórendezvényre

Ebben a témában az alábbi írások jelentek meg:
- Dabas Televízió
- Dabasi újság 2010. május - 6. oldal
- Dabasi újság 2010. június - 8. oldal
- Dabasi újság 2010. augusztus - 13. oldal
- Dabasi újság 2011. február - 12. oldal
- Dabasi újság 2011. május - 12. oldal


Képanyagok:

Tanodai képzés:
Dabasi Roma Tanoda Dabasi Roma Tanoda
KivDabasi Roma Tanoda Dabasi Roma Tanoda
Dabasi Roma Tanoda Dabasi Roma Tanoda

Kirándulások:
Dabasi Roma Tanoda Dabasi Roma Tanoda
Dabasi Roma Tanoda Dabasi Roma Tanoda
Dabasi Roma Tanoda Dabasi Roma Tanoda

Dabasi Roma Tanoda Dabasi Roma Tanoda
Dabasi Roma Tanoda Dabasi Roma Tanoda
Dabasi Roma Tanoda Dabasi Roma Tanoda

Dabasi Roma Tanoda Dabasi Roma Tanoda
Dabasi Roma Tanoda Dabasi Roma Tanoda
Dabasi Roma Tanoda Dabasi Roma Tanoda


További képanyagok megtekinthetőek ide kattintva.