koszonto

Dabasi Ipari Park PDF Nyomtat Email

Az ipari park neve: Dabasi Ipari Park

Tulajdonos: Dabas Város Önkormányzata
Jognyilatkozatra jogosult: Kőszegi Zoltán
Cím: 2370 Dabas, Szent István tér 1/b.
Telefon: 06/29/561-211
Fax: 06/29/561-291
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.


DIP vállalkozásokDIP térképek és betelepültségi adatok
DIP médiaanyagokDIP hírek

Elhelyezkedés: A fővárostól 30 km távolságra lévő Dabasi Ipari Park közúton közvetlenül elérhető az 5.sz. fő úton és közvetve az M5 autópályán. A Budapest-Ferihegyi repülőtér, az 5 km-en belüli Budapest-Kecskemét vasútvonal, M0 autóút közelsége, valamint a Csepel szigeti szabad kikötő egyaránt számba vehető szállítási, megközelítési lehetőségként.
Ipari Park a gazdasági régiók határán. Kiváló elhelyezkedéséből, logisztikai adottságaiból eredően a terület alkalmas a gazdasági régiók közötti innovációs közvetítő híd szerepének a betöltésére, így alkalmas a K-DK országrészekbe irányuló gazdasági és területfejlesztési erőfeszítések közvetítésére.

DIP térkép

DIP térkép 01 DIP térkép 01

DIP térkép 02 DIP térkép 02

Leírás: Az európai szintű ipari parkban a közel 34 ha terület 70%-án már működő üzemek, vállalkozások vannak, köztük pl. szállítmányozási, vasáru kis és nagykereskedelem, papír csomagolóeszköz- gyártás, műanyag feldolgozás, raktározás, nyílászáró termékek forgalmazása, építőipari kivitelezés. A többi része szabad, befektetőkre vár, de további területeket is előkészít betelepülésre az Ipari Park menedzsmentje. Teljes közműves építési telkek várják a betelepülő iparvállalatokat. Az egykori tartalék repülőtér sík, homokos laza talaja könnyű és gyors építkezési lehetőséget kínál.

Az összterület: 38,7 ha
Hasznosítható terület nagysága: 33,62 ha
Rendelkezésre áll: 10,17 ha.
Megengedett legkisebb kialakítható terület: 2000 m2,
Beépíthetőség: 40 %
Az épület megengedett legnagyobb magassága: 12 m.
Vízellátás: A terület jelenleg is ellátott.
Szennyvízelvezetés: A területen kiépített szennyvízvezeték található.
Csapadékvíz – elvezetés: Jelenleg szikkasztás, a vízelvezetés kiépítése után a Duna-Tisza- Csatornába biztosított.
Villamos energia: A terület jelenleg rendelkezik kiépített villamos hálózattal. Teljesítmény növelés esetén a meglévő hálózat fejlesztését követően ellátható.
Gázenergia: A terület gázenergiával ellátott.
Közlekedés: Az Ipari Park közúton közvetlenül elérhető az 5. sz. főútról, a területen a belső úthálózat részben kiépített, kiépítése folyamatos, tervezett fejlesztés a kerékpárút becsatlakozása az ipari park úthálózatára.
Fejlesztési cél: A terület környezetvédelmi szempontból tiszta, vonzó lehet a high-tech cégek számára, de bármilyen iparvállalat szívesen látott, amelyik tevékenységével a jelenlegi kedvező környezet minőséget nem rontja, nem terheli olyan mértékben, hogy az a település természeti és épített környezetében károsodást okozzon.
Értékesítendő területek: 7523/6 hrsz (6,78 ha), 7528/2 hrsz (0,40 ha)
(Az Ipari Park közvetlen közelében egyéb ipari területek is értékesítésre várnak!)

A fejlesztés egyik célja a fejlett technológiát képviselő ipari tevékenység, nagy vállalkozások letelepítése, másik célja, hogy korszerű és elérhető árú telephelyet biztosítson a fejlődőképes magyar kis- és középvállalkozások számára. Különös tekintettel azokra a helyi és kistérségi vállalkozásokra, amelyek dinamikus fejlődésük következtében kezdik túlterhelni azt a lakókörnyezetet, amelynek keretei között jelenleg működnek. Előnyös az Ipari Park szempontjából a fejlett és környezetbarát technológiával működő nagyarányú hozzáadott értéket produkáló innovatív és környezetbarát budapesti (pl. számítástechnikai, vagy más K+F) vállalkozások letelepedése is, akik a budapesti ingatlanpiac magas árai miatt a fővároson kívül, de Budapest közelében keresnek elérhető áron, jó közlekedési és infrastrukturális feltételekkel - viszonylag kisebb - építési telkeket.

Ebből a szempontból különösen kedvező körülmény a Ferihegyi Nemzetközi Repülőtér közelsége az M5-ös autópálya révén. Az említett K+F jellegű, erős innovációs tartalmú vállalkozások általában kiterjedt és erős külföldi kapcsolatrendszerrel működnek, így az ország egyetlen nemzetközi repülőterének akadálytalan és gyors elérhetősége fontos "telepítő erőnek" számíthat a szempontjukból. Ferihegy gyors és biztonságos elérése szempontjából Dabas sokkal kedvezőbb telephely, mint Budapest nagy része.

A Dabasi Ipari Park a város északi részén helyezkedik el, igen kedvező gazdasági-földrajzi adottságokkal. Mellette halad az 5-ös számú főút, közelében az M5-ös autópálya. Dabas és a környező kistérség közvetlenül kapcsolódik a budapesti agglomeráció külső gyűrűjének déli sávjához és az M0-s körgyűrűhöz.

A munkanélküliek jelentős része alacsonyan képzett. Az Ipari Park fejlesztése kapcsán a mély és magasépítési beruházások megvalósítása ennek a rétegnek biztosíthat munkalehetőséget. A betelepült vállalkozások pedig egyrészt a fővárosi munkaerőpiacról kiszorult kvalifikált helyi munkavállalók részére biztosíthatnak elhelyezkedési lehetőséget, másrészt kedvező életlehetőséget jelentenek a közép- és felsőoktatási intézményekből kikerülő dabasi és térségi fiatalok számára.