koszonto

A zsidóság 18-20. századi története Dabason és környékén PDF Nyomtat Email
A zsidóság 18-20. századi története Dabason és környékén

Cím: A zsidóság 18-20. századi története Dabason és környékén
Szerző: Czagányi László és Valentyik Ferenc
Kiadás éve: 2015
A szerzők munkatársai: ifj. Erdélyi Zsolt és Feldman László

A zsidó népesség 20. századi sorsának alakulása - mindenekelőtt a holokauszt tragédiája - emberöltőkön keresztül a dabasi térség történetének elhallgatásra ítélt témái közé tartozott. Napjainkban, hetven év után a feledéssel szemben haladva, különösen nagy hiányérzettel lehet rögzíteni a tényt, hogy az évtizedekkel korábban készült alapművek nem szakították meg a kollektív amnézia kísérletét, pedig akkor még jobb esélye lett volna az emlékek rendszerezett gyűjtésének és tudományos alaposságú feldolgozásának.
Bővebben...
 
Gyóni Géza versei PDF Nyomtat Email
Gyóni Géza versei
Cím: Gyóni Géza
A költő verseit tartalmazó audió CD és borító.

Kiadás éve: 2014
Dabas Város Önkormányzatának támogatásával került kiadásra az alábbiakban weboldalunkon digitális formában is közreadott audio CD , mely Gyóni Géza születésének 130. évfordulójának tiszteletére készült és a költő verseit tartalmazza. A kilenc megszólaló művet városunk előadói szavalják el a felvételeken.

Előadók:  Valentyik Anna, Szabó Erika, Murányi László, Bera Márk, Kotán Sándorné.
A kiadvány tervezőszerkesztője, Paálné Szűcs Mária voltak.
Bővebben...
 
A dabasi Miloszerni vendégház hagyományőrző naptára PDF Nyomtat Email
A dabasi Miloszerni vendégház hagyományőrző naptára
Cím: A dabasi Miloszerni vendégház hagyományőrző naptára
Készült:  Dabas Város Önkormányzatának támogatásával.
Kiadás éve: 2011

Az idő országútján a hagyományok mérföldkövek, jelzik az eltelt időt, biztosítják, hogy vándorlásunk során meg-megállva, visszapillantsunk múltunkba és előretekintsünk jövőnk felé. Hagyományaink tartalmas életünkhöz, személyekhez, emberi cselekedetekhez és eseményekhez kapcsolódnak, közös vonásuk, hogy sokszor már jó előre készülünk rájuk, vagy éppen megszokásból átörökítve tesszük őket. Szívmelengető érzés a régmúlt működő eszközeit, értékeit látni, hallani, használni. A dabasi Miloszerni vendégházban hónapról hónapra élhetünk át őrzött hagyományokat, itt fogékonyak lehetünk a szépre, erősíthetjük értékeink iránti tiszteletünket, régi ízeket kóstolhatunk, és megpihenhetünk elődeink lakóhelyén.
Bővebben...
 
Szent Szűzanyánk, őrizzenek őrzőangyalaid! PDF Nyomtat Email
Szent Szűzanyánk, őrizzenek ôrzőangyalaid
Cím: ,,Szent Szűzanyánk, őrizzenek őrzőangyalaid!" 
Emlékkönyv a dabasi-szőlősi kápolna 60. évfordulójára

Szerkesztette: Feldman László
Lektorálta: Czagányi László, Csonka Csaba, Kapui Ágota
Készült:  Dabas Város Önkormányzatának támogatásával, a 60 éve működő dabasi-szőlősi kápolna alapításának évfordulójára, a IV. Szőlősi Napok alkalmából
Kiadás éve: 2010

Az idei évben, 2010-ben ünnepelheti a szőlősi városrész közössége a kápolna fennállásának 60. évfordulóját. A hatvan év különleges, hiszen a magyar történelem egyik legviharosabb, emberpróbáló századának közepén, az akkori kommunista ideológiákkal szembefordulva, ebben a kis településrészben, csendben, halkan, egy – a régi diákok elmondása alapján is nagyszerű pedagógus – felajánlotta házát a közösségnek kápolna céljára.
Bővebben...
 
Ezer dabasi pillanat PDF Nyomtat Email
Ezer dabasi pillanat

Cím: Ezer dabasi pillanat
Négy falu története a kiegyezéstől
a második világháborúig
családi fotográfiák tükrében
Szerző: Czagányi László
Kiadás éve: 2010

Háromesztendős aktív gyűjtő- és alkotómunka után, Dabas Város Önkormányzatának támogatásával, készült el a monográfiaértékű kiadvány amelynek szerzője, szerkesztője Czagányi László helytörténész. A szerző munkatársai Valentyik Ferenc, Szavinovszky Győzőné, Feldman László, Kapui Ágota, és a kiadvány tervezőszerkesztője, Paálné Szűcs Mária voltak. Kiadója a Pressman Nyomdaipari Bt.
Bővebben...
 
Vay Sándor/Sarolta - Virág borul minden rögre PDF Nyomtat Email
Vay Sándor - Virág borul minden rögre

Cím:  Vay Sándor/Sarolta - Virág borul minden rögre
Szerkesztette: KAPUI Ágota, VALENTYIK Ferenc alapötletére és adatgyűjtésére támaszkodva
Kiadás éve: 2009

Dabas múltjával és jelenével egybeforrott azoknak a történelmi családoknak az élete, amelyek tagadhatatlanul rányomták bélyegüket a különböző településrészek fejlődésére, alakították ezek arculatát, irányították közéletét, öregbítették jó hírét a történelmi Magyarország minden táján. A Zlinszkyek és Halászok mellett a Vay családnak is két olyan utódot köszönhetünk, akik a maguk korában és szakterületén országos, sőt nemzetközi hírnévre tettek szert.
Bővebben...
 
Egekbe törő tempó, istenkísértő gyorsaság PDF Nyomtat Email
Egekbe törő tempó, istenkísértő gyorsaság

Cím:  Egekbe törő tempó, istenkísértő gyorsaság
A hazai autó-motorsport
hőskorának gyóni fejezete
1934-1938
Szerző: Valentyik Ferenc
Kiadás éve: 2009
Dabas város múltjához, fejlődéséhez és ismertségének növekedéséhez szervesen hozzátartozik az 5-os főút gyóni szakaszának előélete, amely az utóbbi évtizedekben már-már feledésbe merült.
Bővebben...
 
A Szőlősi Iskola PDF Nyomtat Email
A ,,Szőlősi Iskola

Cím:  A ,,Szőlősi Iskola" kiállítási katalógus/emlékfüzet
Szerkesztette: Feldman László
Készült: Dabas Város Önkormányzatának támogatásával, a III. Szőlősi Napok alkalmából.
Kiadás éve: 2009

Ez a kiadvány a Dabas-Szőlők városrészben lévő Általános Iskola emlékére rendezett kiállításra készült. Ez a kiállításhoz kapcsolódó kis emlékfüzet azt a célt szolgálja, hogy betekintést nyújtson egy intézmény életébe, de talán többe is, az egykori diákok számára egész életre meghatározó szőlősi iskolás évekbe.
Bővebben...
 
Sári PDF Nyomtat Email
Sári

Cím:  Sári
Készült: Dabas Város Önkormányzatának támogatásával
Kiadás éve: 2008

Az ismertető kiadvány Dabas-Sári városrész hagyományait, kultúráját, épületeit és szabadidő-sport lehetőségeit ismerteti sok képpel, a városrész szlovák nemzetiségű hagyományaihoz híven magyar és szlovák nyelven. A kiadvány célja a városrész megismertetése az ide érkező látogatók számára, illetve Sári turisztikai, idegenforgalmi népszerűsítése.
Bővebben...
 
Gróf Vay Péter emlékére... PDF Nyomtat Email
Gróf Vay Péter emlékére...

Cím:  Gróf Vay Péter emlékére...
Szerkesztette: Pálinkásné Balázs Tünde, Kapui Ágota, Háda Csaba, Valentyik Ferenc
Kiadás éve: 2008

Dabas Város Önkormányzata ezzel a kis kiadvánnyal idézi fel gróf Vay Péter emlékét, ugyanis a jeles férfiú életműve szempontjából az idei esztendő kettős évforduló. Száz éve jelent meg főműve, a Kelet császárai és császárságai, amely rövid időn belül igazi sikerkönyvvé vált, és idén száz éve, hogy a Wekerle-kormány megbízásából 2600 keleti műtárgyat vásárolt a Szépművészeti Múzeum számára. Reméljük, hogy ez a kis kiadvány kedvet csinál majd ahhoz, hogy a dabasiak utánanézzenek egy elfeledett életmű morzsáinak, csemegézzenek a sajátos hangulatú útleírások között, belefeled­kezzenek a leheletfinom ecsetkezeléssel megalkotott, kínai stílusú festményeibe, vagy megtekintsék a Hopp Ferenc Múzeumban kiállított szerény gyűjteményt, amely Vay Péter által került Magyarországra.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL