koszonto

Gyóni Géza centenárium PDF Nyomtat Email
2017. június 25., vasárnap 00:00
Gyóni Géza centenárium
Június 25-én, a költő születésének 133. és halálának 100. évfordulóján szervezte meg Dabas Önkormányzata a Gyóni Géza Emlékév centenáriumi ünnepségét.

Az esemény ünnepi istentisztelettel kezdődött az evangélikus templomban, amelyet Győri Tamás József esperes helyettes, megbízott lelkész mutatott be. Ezt követően a résztvevők néma főhajtással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Sztavinovszky Győző tanár úrról, aki a 15 évvel ezelőtt létrehozott Gyóni Gyűjtemény egyik kezdeményezője, mecénása volt.

A zsúfolásig telt templomban zajlott az évfordulós ünnepség is, amelynek keretében a résztvevők meghallgathatták az Országos Gyóni Géza versmondó találkozó díjazottjait, Kiss Judit, Strich Lászlóné és Kuruc Ádám Konrád szavalatát.

Bővebben...
 
Pizzaparti a strandon 2017 PDF Nyomtat Email
2017. június 17., szombat 00:00
Pizzaparti a strandon 2017
Június 17-én kétszáznál is több dabasi diák gyűlt össze az önkormányzat Pizzapartiján, a gyóni strandon. A rendezvényre, mint minden évben, idén is a kitűnő tanulók voltak hivatalosak, és azok, akiket csak egy-két 4-es osztályzat választott el a kitűnő eredménytől.

A rendezvényen Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte a diákokat, majd átadta az önkormányzat ajándékait, a Gyóni Géza centenárium kapcsán egy dabasi képzőművészek által illusztrált verseskötetet, egy könyvjelzőt és egy emléklapot.
Bővebben...
 
Újszülöttek köszöntése 2017. tavasz PDF Nyomtat Email
2017. április 29., szombat 00:00
Újszülöttek köszöntése 2017. tavasz
A Kapcsolatok évének első félévében megrendezett újszülöttek köszöntésére 73 család fogadta el az önkormányzat meghívását. A Sári Zarándok- és Kulturális Központ nagyterme zsúfolásig megtelt az ünnepeltek családtagjaival.

A csecsemőket és szüleiket Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte, és a Gyóni Mesevár Óvoda növendékei ünnepi műsorral kedveskedtek a családoknak. A rendezvény egy közös fotózással ért véget, majd a családok átmentek az Újszülöttek ligetébe, a sári Csati-partra, ahol facsemetéket ültettek gyerekeik érkezésének örömére.
Bővebben...
 
Erik Fernihough emlékkör PDF Nyomtat Email
2017. április 22., szombat 00:00
Erik Fernihough emlékkör
Április 22-én, szombaton ismét Eric Fernihough-ra, a tragikus körülmények közt elhunyt angol motorversenyzőre emlékezett a város közössége, valamint a helyi és környékbeli motoros társadalom.

A résztvevők a „Gyóni Beton” London megállójánál gyülekeztek, ahol az önkormányzat képviselőinek jelenlétében koszorút helyeztek el a Fernihough-domborműnél. A dabasi emlékkör megtétele után a motorosok folytatták útjukat Pusztavacsra.
Bővebben...
 
Március 15-i ünnepség Dabason PDF Nyomtat Email
2017. március 15., szerda 00:00
Március 15-i ünnepség Dabason
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján a város közössége a Szent István téren emlékezett meg e jelentős történelmi eseményről.

A rendezvényt a Múzsák Művészeti Iskola rézfúvósai nyitották meg a Himnusz hangjaival, majd Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Az esemény ünnepi szónoka Murányi László, Dabas díszpolgára volt, aki beszédében párhuzamot vont ’48, ’56 és a rendszerváltás eseményei között, méltatta a szabadság megszületésének felemelő pillanatait.

Az ünnepségen két jelentős díjat adott át Dabas város polgármestere: a Dabas Város Díszpolgára  kitüntető címet és a Dabas Környezetvédelméért Télessy István-díjat.  A díszpolgári címet idén Bujdosó Géza építész kapta, a környezetvédelmi díjat pedig a Kossuth Lajos Általános iskola közössége vehette át.
Bővebben...
 
Magyar Kultúra Napja 2017 PDF Nyomtat Email
2017. január 21., szombat 00:00
Magyar Kultúra Napja 2017
A magyar kultúra napja alkalmából, a Gyóni Géza Emlékév idei első rendezvényeként képzőművészeti kiállítás nyílt a Kossuth Ház Galéria és Kerekes László Alkotóházban január 21-én.

A tárlat anyagát a Zlinszky család bocsátotta az önkormányzat és a galéria rendelkezésére, amely Sternegg-Günther Ferenc hagyatékából származik. Az első világháború haditudósítói grafikákon, rézés linómetszeteken örökítették meg a hadak egy-egy életképét, a harcok helyszíneit, a csaták tragikus momentumait. Az értékes gyűjtemény olyan nagy neveket is magában foglal, mint Pór Bertalan vagy Bató János.
Bővebben...
 
Újévi koncert PDF Nyomtat Email
2017. január 13., péntek 00:00
Újévi koncert
Dabas Város Önkormányzata január 13-án tartotta hagyományos újévi koncertjét a Kossuth Kulturális Központ nagytermében. A rendezvényen, a szokásoktól eltérően, idén díjátadásra is sor került. Kőszegi Zoltán polgármester újévi köszöntőjét követően a város vezetői két önkormányzati elismerést adtak át.

A Dabas Város Közbiztonságáért díjat Lagzi Zoltán polgárőr vehette át, majd a 2016-os év vállalkozói díjának átadása következett. Az év kisvállalkozója Mráz István lett, míg az év vállalkozásának a Trendcoop Kft.-t választotta a Képviselő-testület.
Bővebben...
 
Doni megemlékezés a Nemes-kúriában PDF Nyomtat Email
2017. január 12., csütörtök 00:00
Doni megemlékezés a Nemes-kúriában
Dabas Város Önkormányzata minden esztendőben, a doni áttörés napján, a Zlinszky utcai II. világháborús emlékműnél emlékezik meg a II. magyar hadsereg veszteségeiről, a hősi halált halt, megfagyott és fogságba hurcolt magyar katonákról.

Idén, eddigi szokásainktól eltérően, a felsődabasi Nemeskúriában emlékeztünk a doni eseményekre. Január 12-én, csütörtökön este 18.00 órakor benépesült a kúria előadóterme, sokan eljöttek, hogy meghallgassák Szabó József János hadtörténész előadását. A Himnusz eléneklése után, a jelenlévők egyperces néma csönddel emlékeztek az áldozatokra. A rendezvényt Kőszegi Zoltán polgármester nyitotta meg, majd Szabó József János dokumentált, érdekes és megható előadása következett, amelyet, korabeli képekkel tett még érthetőbbé, átélhetőbbé.
Bővebben...
 
Adventi Városházi Este PDF Nyomtat Email
2016. november 27., vasárnap 00:00
Adventi Városházi Este
November 27-én, advent első vasárnapján kigyúltak az ünnep fényei a Szent István téren. Délelőtt elkezdődött az építkezés, kézművesek, árusok, intézmények, egyesületek rendezték be és csinosítgatták sátraikat, hogy délutánra minden meglegyen az ünnepi hangulathoz.

Színpadot emeltek, betlehemi jászolt, állatsimogatót állítottak. 16.00 óra utána a tér benépesült családokkal, gyerekekkel, és elkezdődött az ünnepre való ráhangolódás. 17.00 órakor elkezdődtek a színpadi műsorok is, a dabasi óvodások, a Pilinke Énekegyüttes, a II. Rákóczi Ferenc és a Szent János Katolikus Általános Iskola diákjai, valamint a Bazsalicska Citerazenekar tagjai köszöntötték az ünnepet. Kőszegi Zoltán polgármester, beszédét követően, meggyújtotta az első gyertyát a város adventi koszorúján.
Bővebben...
 
Jubiláló házaspárok köszöntése PDF Nyomtat Email
2016. november 19., szombat 00:00
Jubiláló házaspárok köszöntése
Dabas Város Önkormányzata idén is a Sári Zarándok- és Kulturális Központban köszöntötte az 50-55-60-65 éves házassági évfordulósokat és családjaikat.

A közel 40 házaspár megerősítette házastársi esküjét az anyakönyvvezető előtt, majd Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte az ünnepelteket. Az ajándékátadást pezsgős koccintás követte, majd a Pilinke Énekegyüttes és a Rozmaring Hagyományőrző Népdalkör egy-egy dalcsokorral örvendeztette meg a jelenlévőket, végül az asszonykórus tagjai meg is táncoltatták a vendégeket.
Bővebben...
 
A Szociális Munka Napja PDF Nyomtat Email
2016. november 10., csütörtök 00:00
A Szociális Munka Napja
Dabas Város Önkormányzata november 10-én, csütörtökön tartotta a szociális szférában dolgozókat köszöntő ünnepségét a Zárdakert Idősek Otthona télikertjében.

A rendezvényen közel száz meghívott vett részt a város szociális intézményeiből. Az ünnepséget Pokornyik Lilla ifjúsági polgármester nyitotta meg Reményik Sándor Akarom című versével, majd a Pilinke Énekegyüttes dalcsokra következett. A jelenlévőket Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte, majd átadásra került az idei Rászorultakért és Elesettekért díj. Az elismerést a 2016-os esztendőben a rendezvénynek otthont adó házigazda intézmény, a Zárdakert Idősek Otthona kollektívája vehette át.
Bővebben...
 
XI. Rétes-utca Fesztivál PDF Nyomtat Email
2016. szeptember 17., szombat 00:00
XI. Rétes-utca Fesztivál
Szeptember 17-én a XVIII. Dabasi Napok rendezvénysorozat részeként idén is megrendezésre került a már hagyománnyá vált XI. Rétes-utca Fesztivál.

A réteseken kívül nagyon sok rendezvénnyel várták a látogatókat a szervezők.
Bővebben...
 
5. Házunk–Hazánk országos fotókiállítás megnyitója és díjátadója PDF Nyomtat Email
2016. szeptember 17., szombat 00:00
5. Házunk–Hazánk országos fotókiállítás megnyitója és díjátadója
XVIII. Dabasi Napok rendezvénysorozat részeként került megrendezésre szeptember 17-én az 5. Házunk–Hazánk országos fotókiállítás megnyitója és díjátadója a Kossuth Ház Galéria és Kerekes László Alkotóházban.

Bővebben...
 
Táncsics Mihály Gimnázium új tornatermének alapkőletétele PDF Nyomtat Email
2016. szeptember 13., kedd 00:00
Táncsics Mihály Gimnázium új tornatermének alapkőletétele
A közel 500 millió forintos beruházás a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében valósul meg a Táncsics Mihály Gimnáziumban. Az ünnepélyes alapkőletételt Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Mernyei Ákos európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár részvételével tartották meg 2016. szeptember 13-án.

A fejlesztés hozzájárul a diákok egészséges testi fejlődéséhez és a mindennapi sportkultúra népszerűsítéséhez.A létesítmény az iskolai használat igényein túl a település egyéb közösségi és sport igényeinek is képes eleget tenni.
Bővebben...
 
Sári Napok rendezvénysorozat 2016 PDF Nyomtat Email
2016. augusztus 13., szombat 00:00
Sári Napok rendezvénysorozat
Augusztus 13–21. között lezajlott a Sári Napok idei rendezvénysorozata, amely változatos programokat kínált az érdeklődőknek.

Augusztus 13-án, szombaton a Sári Zarándok- és Kulturális központ adott otthon annak a képzőművészeti tárlatnak, ahol helyi művészek állították ki munkáikat. Fotók, festmények, grafikák, amatőr és hivatásos alkotók munkái jól megfértek egymás mellett. Suhajdáné Irénke festményei, Bálint Dániel illusztrált versei, Garajszki József gyönyörű tihanyi és balatonfüredi akvarelljei, valamint Prauda Miklós fotóművész különleges fotográfiái nagy tetszést arattak a közönség körében.
Bővebben...
 
PIZZAPARTI 2016. PDF Nyomtat Email
2016. június 18., szombat 00:00
PIZZAPARTI 2016.
Az önkormányzat idén az FC Dabas frissen átadott utánpótlásközpontjában tartotta a jó tanulók köszöntését, a Pizzapartit. A rendezvényen közel 250 kitűnő diák vett részt a város minden iskolájából, minden korosztályból.

A gyerekeket Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte és személyesen adta át az elismerő oklevelet minden tanulónak. A délután meglepetésvendége Makkai Miklós bűvész és segítőtársa volt, akik lenyűgöző trükkökkel, mutatványokkal kápráztatták el a gyerekeket.

Az ünnepség záró részében a Nautilus étterem ízletes pizzáiból idén is kedvükre falatozhattak a résztvevők.

Bővebben...
 
Jótékonysági koncert a Lakrovits -kápolnáér PDF Nyomtat Email
2016. május 22., vasárnap 00:00
Jótékonysági koncert a Lakrovits -kápolnáér
A Kisdabasért Egyesület idén is megrendezte kápolna-koncertjét, amely a közönség egyre gyarapodó számából ítélve, évről évre sikeresebb és látogatottabb lesz. A szép napos koraestében, a hatalmas fák alatt igazán jólesett hallgatni a nagyszerű muzsikát, amely betöltötte a kegyeleti hely minden zugát, különös érzéseket keltve a hallgatóban.

A rendezvény visszatérő fellépője idén is a Salon Brass Kvintett és a Pátria Együttes volt, akik igényes, az alkalomhoz és a helyhez illő repertoárjukkal elvarázsolták a jelenlévőket.

Bővebben...
 
Trianoni megemlékezés 2016 PDF Nyomtat Email
2016. június 04., szombat 00:00
Trianoni megemlékezés 2016
Június 4-én került megrendezésre a trianoni békediktátum 96. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezés a Kegyeleti parkban a Wass Albert-szobornál.

Az esemény ünnepi szónoka Murányi László nyugalmazott újságíró, Dabas díszpolgára volt.

Bővebben...
 
Pedagógusnap 2016 PDF Nyomtat Email
2016. május 27., péntek 00:00
Pedagógusnap 2016
Május 27-én, pénteken a szakképző iskola TISZK termében tartotta pedagógusnapi rendezvényét Dabas Város Önkormányzata.

A rendezvény Kőszegi Zoltán polgármester köszöntőjével kezdődött, majd az iskola diákjai ünnepi műsorral köszöntötték tanáraikat. A rendezvény szép pillanata volt, amikor az intézmény alapítója és volt igazgatója, Kosztolányi Gyula átvette aranydiplomáját Kőszegi Zoltán polgármestertől.

Bővebben...
 
Pest megye értékei Dabason PDF Nyomtat Email
2016. április 23., szombat 00:00
Pest megye értékei Dabason
Április 23-án, szombaton tartották városunkban a már hagyománnyá vált motoros emléktúrát, amely Eric Fernihough, angol motorversenyző halálának évfordulójához kötődik.

Az emlékkörhöz száznál is több motoros csatlakozott idén is, akik különleges járgányaikkal végigvonultak a város utcáin, majd a London Étterem előtt részt vettek a Fernihough-emléktábla ünnepélyes megkoszorúzásán. A Fóti Motorbarátok Köre részéről jelen volt dr. Kiss Miklós, az önkormányzatot Pálinkásné Balázs Tünde és Zelenák András alpolgármesterek képviselték.

A délután folyamán került sor a Pest megye értékei című vándorkiállítás megnyitójára a Sári Zarándok- és Kulturális Központban, amelyet Szép Tibor, Pest megye főjegyzője nyitott meg.
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL