koszonto

Interjúk dabasi vállalkozókkal
Gogolák Mária- Virág Mindenkinek Kft. vezetőjével készült beszélgetés PDF Nyomtat Email
Feldman László: 2007-ben az indulás után alig egy évvel nyerték el az akkor alapított Év Virágüzlete-kitüntetést. Kérem, hogy beszéljen erről a megmérettetésről!

Gogolák Mária: A 2007. Év Virágüzlete díjat 2008-ban kaptuk meg. Az évszakokhoz igazodóan négy fordulóban mérettettünk meg. Minden kategóriában különböző feladatokat kellett végrehajtani, a kirakatokról fénykéses dokumentációt készíteni, valamint marketinganyagot reprezentálnunk. Számos szempontot figyelembe vettek, például, hogy a névjegykártya, a csomagolóanyag, az ajándéktasakok harmonizálnak-e az üzlettel. A szakmai zsűri 100 körüli résztvevő három kategóriában indulhatott az alapterület szerint. Mi virágszalonként indultunk a 70 négyzetméter feletti méretünk miatt.

F.L.: Ha belépünk az üzletbe, teljesen sajátos hangulat fogad bennünket. Milyen elemeket ötvöztek a belső tér kialakítása során?

G.M.: A hangulat abszolút a sajátom, romantikus típus vagyok, így a lágyság, a puhaság, melegség tükröződik vissza a kirakataimban, és a munkáimban is. Minden kirakat egy darab belőlünk, arra kell figyelni, hogy a berendezéssel összhangban legyen.
Amikor ide költöztünk, négy betonfalból kellett valami kellemeset kialakítanunk. Tudtam, hogy milyen bútorokat szeretnék, ehhez kellett megtalálni a megfelelő kiegészítőket, és megtervezni a mennyezetet, a padlót, a térelválasztást. A régi stílusú bútorokhoz alkalmazkodva egy gerendás, fa álmennyezetet alakítottunk ki, az alsó padlóburkolatot is ehhez igazítottuk. Mindig is szerettem volna, ha a meleg színek dominálnak, ez az elv határozza meg az évenkénti festést is, mellőzve a harsány színeket.
Bővebben...
 
Dr. Eke Sándor liliomkertésszel, egyetemi docenssel, a Virágpaletta Értékesítő és beszerző Szövetkezet elnökével beszélgettünk PDF Nyomtat Email
Feldman László: A vállalkozásuk több évtizedre tekint vissza. Hogyan indult 1986-ban a virágkertészetük?

Eke Sándor: 1986 előtt is foglalkoztunk virágtermesztéssel. Már 1979-ben tulipánhagyma és rózsatő szaporításba kezdtünk az anyósomtól kölcsönkért 30. 000 Ft-ból. Tulipánhagyma előállítással és a virág értékesítésével onnantól kezdve foglalkoztunk, sőt kardvirágot is termeltünk. Ezután kerestünk valami újat, a vágott liliom annak számított. Olyan különlegességet kezdtünk termelni, amellyel más nem foglalkozott. 1986-90-től fokozatosan egyre népszerűbbé vált a liliom, nőtt a felvevőpiaca, ezért növeltük évről évre a területet. A családi házunk kertjében kezdtük a termesztést, de már a második, harmadik évben béreltünk a szomszédoktól kertet. Körülbelül 8 év után kerültünk ki a jelenlegi helyünkre, ahol egyesítettük az öntöző-és fűtési rendszereket. Itt egy vásárolt kertészetben kezdtünk el liliomot termelni. Az elmúlt 14-15 évben a fóliákat leváltottuk korszerű holland üvegházakra, amelyekben több a fény, kevesebbet kell fűteni, jól szervezhető a munka. Így megfelelünk a legkorszerűbb holland üvegházak színvonalának.

F.L.: Ha valaki az örkényi út tájékára eljut messziről láthatók az üvegházak. Mekkora területen működik jelenleg a kertészet?

E.S.: A feldolgozókkal, a kiszolgáló helységekkel együtt 2 hektáron termelünk. Az egész ország virágellátásában részt veszünk. Az előállított virág 80%-át a nagykereskedőknek adjuk el a többit a nagybani virágpiacon a kiskereskedőknek.
Bővebben...
 
Suhajda Tamással a Ferro Transz Acéláru Kis-és Nagykereskedelmi Kft. ügyvezetőjével készült beszélgetés PDF Nyomtat Email
Feldman László: Kérem, mutassa be cégüket és tevékenységüket!

Suhajda Tamás: A mi esetünkben két cégről van szó, a Ferro Transz és Ferro Sped Kft-ről. A Ferro Transz Kft. 1998-ban alakult, betonacél kis-és nagykereskedelemmel foglalkozik. Tudni kell, hogy 2003-ban egy 1500 m2-es területen indult meg az acélgyártás Dabason, most ez a munka 2400 m2-en folyik. 2003-ban 20.000 t/év volt a kapacitásunk. Nálunk hidegen bordázott tekercsek készülnek. A hengerhuzal megérkezik, áthengerelik és komplett betonacél tekercs lesz belőle. 2008-ban fejlesztettük az üzemet, most 50-52 ezer tonna az éves kapacitásunk. Az automata pántológépekkel, létszámcsökkentés mellett meg tudtuk háromszorozni a termelésünket. Teljes forgalmunk 60%-át betonacél, 20%-át sík háló, 10%-i bordás tekercs és kb. 10 %-i laposacél, zártszelvény teszi ki. A telephely 10 hektáros, 6-7000 m2-es csarnokrendszerrel.
Bővebben...
 
Balogh Norberttel, a Makrofa Kft. Egyik tulajdonosával készített interjú PDF Nyomtat Email

Feldman László: Több éves tapasztalattal rendelkező családi vállalkozásukban édesapjával együtt dolgozik. Meséljen kérem a tevékenységük történetéről és fő profiljukról!

Balogh Norbert: Vállalkozásunk nagyon régre nyúlik vissza, édesapám 28 évvel ezelőtt egy szekercével és egy szögtáskával vágott neki az ácsmunkának. Épített, szépített, meg-és elismerték a munkáját. Engem is megpróbált belenevelni a faiparba, hogy asztalosként próbáljak szerencsét a segítségével. Először „kicsiben” dolgoztunk, majd kinőtte magát a cég és megalapítottuk a Makrofa Kft-t. Így egyre több megrendelésünk és nagyobb munkánk van, ezáltal is ismertebbé válunk. Dabason és környékén kevesebbet dolgozunk, inkább Dunaharaszti és Pest térségében, ez azonban teljes kapacitásunkat nem fedi le.

F.L.: A házuk egy sajátos atmoszférával rendelkezik, amelynek meghatározói a szépen megmunkált fabútorok és berendezési elemek. Mennyire jellemző, hogy a megrendelők a tanácsukat kérik?

B.N.: Ezzel szinte majdnem minden megrendelő úgy van, hogy egyeztetik otthon az elvárásaikat, azután eljönnek hozzánk és megnézik a házat, ennek hatására változik meg az elképzelésük. Ilyenkor kérik a mi javaslatainkat a szín választásánál, a bútor stílusánál, és általában építenek arra, amit mondunk.

Bővebben...