koszonto

Dabasi Újság Plusz
Szabadtéri tüzek veszélyei PDF Nyomtat Email
2017. április 01., szombat 00:00
A száraz időjárás miatt megemelkedett a szabadtéri tűzesetek száma városunkban. A tüzek 99%-a emberi gondatlanságból, figyelmetlenségből, a szabályok be nem tartásából keletkezik.

Ha néhány egyszerű szabályt betartjuk, nem veszélyeztetjük lakókörnyezetünket és elkerülhetjük a bajt. Csak ott szabad tehát zöldhulladékot égetni, ahol az önkormányzati rendelet ezt megengedi. A tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül, gondoskodjunk megfelelő oltóanyagról és az oltást segítő kéziszerszámról. Ha feltámad a szél, a tüzet azonnal oltsuk el.

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a rendeletben ne engedélyezett időben végzi a zöldhulladék tüzelését, 20-50 ezer Ft közötti bírsággal büntethető. Aki engedély nélkül éget közterületen, 50 ezertől félmillió Ft-ig terjedő bírságot kaphat. Ha a tűzoltókat is be kell vonni az oltásba, akkor hárommillió Ft-ra is növekedhet a kiszabható büntetés.
 
A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján PDF Nyomtat Email
2017. április 01., szombat 00:00
Ma már természetes, hogy április 16-án emlékezünk, pedig alig több mint másfél évtizede van rá módunk.

Az Országgyűlés az ezredforduló évében Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter kezdeményezésére döntött akként, hogy 2001 óta minden évben április 16-án tartjuk a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve és emlékeztetve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A részleteiben kidolgozott, összehangolt tervek végrehatását vidéken, a frontvonalak közelében, Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján kezdték. Az első gettókat a következő településeken hozták létre: Beregszász, Felsővisó, Huszt, Kassa, Kisvárda, Máramarossziget, Mátészalka, Munkács, Nagyszőllős, Nyíregyháza, Sátoraljaújhely, Técső, Ungvár.

A folyamat végzetes eredményeként a magyar zsidóság kétharmada meghalt a munkaszolgálat, a deportálások, a tudatos népirtás következtében. A vidéki zsidóság szinte megsemmisült, a Budapesten élők közül mintegy 100 ezren menekültek meg. 21. századi gondolkodással teljesen érthetetlen, hogy miként is lehetett ennek a súlyos nemzet-traumának a feldolgozását a kollektív amnézia kísérletére bízni. Már pedig 1945 után fél évszázadig ez történt Magyarországon, és ez a tény tovább súlyosította a terheket.
Bővebben...
 
RENDELKEZŐ NYILATKOZAT PDF Nyomtat Email
2017. április 01., szombat 00:00
RENDELKEZŐ NYILATKOZAT A BEFIZETETT ADÓ EGY SZÁZALÉKÁRÓL
A kedvezményezett adószáma: 18506161 - 1 - 13
A kedvezményezett neve: Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola mellett működő Alapítvány
Bővebben...
 
„Szelektív szöszölő” a Dabasi Bóbita Óvodában PDF Nyomtat Email
2016. december 14., szerda 00:00
Intézményünk helyi pedagógiai programjában és küldetésnyilatkozatában a környezettudatos magatartás és életmód megvalósítását, a fenntarthatóság pedagógiai értékeinek és feladatainak középpontba helyezését tűzte ki célul.

Ennek a célnak a megvalósításához a társadalmi felelősségvállalás jegyében intézményünk minden dolgozója és óvodása közös gondolkodással és aktív részvétellel kapcsolódik immár 4. éve az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) programjához.
Bővebben...
 
Három dabasi Vöröskereszt tag is kitüntetésben részesült májusban PDF Nyomtat Email
2014. június 15., vasárnap 00:00
Varga Lászlóné május 17-én az Országos Vöröskereszt ünnepségen vette át a Magyar Vöröskereszt Csillagrendje kitüntetést, amelyet Nyíregyházán Kardos István főigazgató és Dr. Göndics Zsigmond országos Vöröskereszt elnök adott át a kitüntetettnek.

Vöröskeresztes Munkáért Kitüntetés Bronz fokozat elismerésben részesült Dr. Katona Edit és Dr. Kormos Eszter május 8-án Szigetszentmiklóson, amelyet Gerzsenyi István megyei igazgató és Fodor Antalné dr. megyei elnök adott át a díjazottaknak

Bővebben...
 
Határon innen és túl PDF Nyomtat Email
2014. március 28., péntek 00:00
A Szent János Katolikus Általános Iskola életéből.

Iskolánk 2014. március 21-én egyházmegyei, határon túli, kistérségi és városi rendezvényeket rendezett: rajzból, hittanból, természettudományokból, valamint meghirdette a Szent János Labdarúgó Kupát. A tanulmányi versenyekre 53 csapat 106 fővel, a Szent János Labdarúgó Kupára 12 csapat 100 fővel érkezett.

A rajzversenyre 210 igényes alkotás gyűlt össze. Határon túli testvéreinket 36 fő képviselte Szatmárnémetiből és Nagykárolyból. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy versenykiírásunk felkeltette Albertirsától Balassagyarmatig a Váci Egyházmegye iskoláinak figyelmét. Az eseményt Pásztor Győző esperes kanonok, iskolánk lelki vezetője nyitotta meg. Köszönetemet szeretném kifejezni a verseny rendezéséért, lebonyolításáért, határon túli testvéreink ellátásáért kollégáimnak, munkatársaimnak, valamint a Szülők Közösségének.

Köszönöm Kőszegi Zoltán polgármester úr támogatását is, aki az eredményhirdetésnél személyesen adta át a díjakat a versenyzőknek. A versenyek nagyon jó hangulatban zajlottak.
Bővebben...
 
„Játékok, amiből nem is gondolnád!” PDF Nyomtat Email
2014. január 12., vasárnap 00:00
A november 16 – 24 – ig megrendezett Európai Hulladékcsökkentési Hétre óvodánk is pályázott. Az OHÜ felhívásának célja az volt, hogy munkahelyi közösségek, intézmények mutassanak be olyan ötleteket, melyekkel a hétköznapokban egyszerű megoldásokkal lehessen elérni a hulladékcsökkentést, vagy ami keletkezik az újrahasznosuljon.

Zöld Óvoda révén igen fontosnak tartjuk környezetünk védelmét, ezért a gyerekeket és felnőtteket is bevonva barkácsműhelyek, mozgáskuckók és játszóház kialakításával igyekeztünk egyszerű játékeszközöket készíteni a háztartásokban keletkező hulladékból (szövés – használt pólókból, italos kartonból – labirintus játék, sárkányfejek, PET-palackból – járművek, persely, mikulás, házikó készítés, papírhulladékból – koronakészítés, papírgyöngy fűzés, CD-lemezből – halacska készítés).
Bővebben...
 
Halottak napja után PDF Nyomtat Email
2013. november 07., csütörtök 00:00
„ Cogito ergo sum.”  Mondja a latin közmondás.

Gondolkodom, tehát vagyok. Igaz ez fordított szórendben is. Aki pedig van, létezik, él, következésképpen gondolkodik is, lát, tapasztal, viszonyul, véleményt alkot, állást foglal, ront, vagy javít, dolgozik, szeret, gyermeket nevel, avagy lopja az Isten napját, henyél, élősködik, csal, netán ölni is képes, teher a társadalom vállán.

Mindkét életformát emberi lények folytathatják. Vajon min múlik, mi határozza meg, hogy melyik utat választja valaki, netán kényszerül követni a „homo sapiens”? Nagy kérdés. Ki lehet képes megválaszolni. Jó lenne megtalálni, keressük meg.
Bővebben...
 
Négy évezredes kultúra nyomai Dabas határában PDF Nyomtat Email
2013. szeptember 03., kedd 00:00
Dabas-Kakucs közigazgatási határán augusztusban egy bronzkori földvár feltárása zajlott. Az ásatás eredményeiről Kulcsár Gabriellával, az MTA BTK Régészeti Intézete tudományos főmunkatársával Feldman László beszélgetett.

F.L.: Lengyel régészek is dolgoznak a helyszínen, kérem, hogy mondja el, milyen kapcsolat révén kerültek ide!

Ez a szerencsés együttműködés egy korábbi tudományos kapcsolatból alakult ki. Két kollégánk, Miklós Zsuzsa és Czajlik Zoltán fedezte fel ezt a lelőhelyet, légi felvételt készítettek róla, majd a lengyel kollégákkal együtt jöttünk ide és felmértük a területet. Már ekkor egy nagyon szép bronzkori lelőhely rajzolódott ki. A feltárás finanszírozására a lengyel munkatársak pályázatot nyújtottak be a Lengyel Tudományos Alaphoz, amely támogatta a kezdeményezést. Nemzetközi együttműködésben végezzük a munkát a lengyel féllel a pozńani egyetemről, illetve németországi partnereink a kieli egyetemről jönnek majd a későbbi években, mert a teljes projekt hároméves lesz. A harmadik fél az MTA BTK Régészeti Intézete.
Bővebben...
 
Postás – HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Kupa PDF Nyomtat Email
2013. május 04., szombat 11:50
A verseny lebonyolítását az időjárás is segítette, így annak első napján jelentős számú helyszíni nevezés is volt. Mindennek köszönhetően 10 országból mintegy 1200 nevezés érkezett. A külföldiek közül legtöbben Szlovákiából érkeztek, de svájci, finn, cseh, szerb, horvát, orosz, osztrák és norvég versenyzők is rajthoz álltak a nagyszámú magyar versenyző mellett.

A kétnapos verseny első napján délelőtt kiemelt középtávú ranglista futamokra került sor, délután pedig váltóverseny volt. A második napon került sor az országos normáltávú ranglista versenyre. Az egyéni versenyeken a különböző korosztályok versenyzői 44 kategóriában állhattak rajthoz. A legfiatalabb kezdő kategória a 10D. Itt 9-10 évesek indulhattak. A legidősebbek számára rendezett kategória a 80 év fölötti férfiak számára kiírt M80 volt. Ezt a kategóriát a 87 éves korelnök, Kempf Adolf nyerte.
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL